Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się własnymi obyczajami, obrządkami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz łatwa. Znacznej większości z nas kojarzy się tylko z pierogami (jakie są niezmiernie doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi honoruje się za lokalne, zwłaszcza z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone w większości wypadków z Polską. Wolno dostać je w szczególnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak szablonowych pierogów ruskich czy też żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to tylko jedzenie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla hobbystów i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, specyficznych dla rozmaitych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednakże kolejny raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie artykuły i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w gruncie rzeczy niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film