Dobra włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy
Restauracje włoskie to w Polsce najbardziej popularny rodzaj gastronomii. Lubimy jedzenie włoskie bo jest pyszne, treściwe oraz ceszy oko. Bez wątpienia najczęściej jemy pizze. Mocniej wrażliwi smakują rzadsze potrawy takie jak risotto, gnocchi i desery włoskie.
Rozglądając się za prawdziwą restauracją włoską trzeba przyjrzeć się kilku istotnym cechom: czy trattoria stosuje włoskie produkty, czy w karcie znajdują się również nie tak popularne włoskie dania, czy lista win, zawiera klasyczne włoskie wina. Włoskie potrawy to bogata różnorodność oraz potrawy z wielu zakątków Włoch. W najlepszej restauracji poczujemy naturalny klimat Włoch.
Włoska kuchnia nie jest trudna, co nie zmienia tego, że że nie jest dobra Z pewnością można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Dobre wina z Włoch
Jakakolwiek restauracja włoska, która pretenduje do bycia eleganckim miejscem na kulinarnej mapie miasta, nie może zaniedbywać trunków. Obiad we włoskim stylu koniecznie musi obejmować też trunek. Lampka czerwonego wina to przy włoskim posiłku norma. w restauracji Najbardziej popularne wina włoskie to toskańskie vin santo, kalabryjskie ciro oraz pantelleria z Sycylii. Restauracja włoska – jeśli rzeczywiście ma być rozpoznawana jako klasycznie włoska, musi mieć bogatą kartę win.
Regionalna włoska restauracja
Chcąc zrozumieć wyjątkowość kuchni włoskiej bez wątpienia trzeba poszukać restauracji, która umie podać nie tylko makaron i pizzę.
Zobacz film