Duża ilość ludzi stara się doceniać wyjątkowe jedzenie. Staramy się szukać doskonałych restauracji , a także próbować smaków, które pochodzą z najdalszych zakątków świata. I dlatego coraz większym zainteresowaniem cieszy się dobra restauracja sushi. Tego rodzaju przekąski są doceniane przez dużą grupę osób , dlatego też restauracje, które je serwują zaczynają powstawać w wielu miejscach. Staramy się myśleć o tym, co spożywamy i gdzie jemy, dlatego bardzo często staramy się chodzić do takich restauracji. Dzisiaj coraz częściej smaki i zapachy z różnych krajów dostępne są bez problemu. W takiej restauracji mamy możliwość skosztować doskonałych przekąsek, które cieszą nie tylko oczy, ale i podniebienie.TAO BY ZEN JEDYNE TEPPANYAKI W KRAKOWIE Niektóre osoby zaczynają delektować się posiłkami i robią wszystko, aby w jak największym stopniu mieć szansę kosztować smaków z całego świata. Jedzenie nie jest w dzisiejszym świecie obowiązkiem, ale przyjemnością , dlatego też warto kosztować różne smaki, aby wybrać ten, który będzie nam sprawiał przyjemność. Sushi to w dzisiejszym świecie najczęściej wybierane danie, które znajdzie amatorów w różnych miejscach na świecie. Sushi niewłaściwie definiowane jako potrawa z niepoddanej obróbce cieplnej ryby wywodzi się z rejonów Azji południowo – wschodniej. Początkowo sushi stanowiło sposób poddawania konserwacji ryb. W dzisiejszych czasach sushi możemy zdefiniować dwojako – dania dostosowanego do upodobań europejskich, oraz opcji bardziej egzotycznej. Co jest różnicą? Przede wszystkim wybór składników dania. Sushi tworzone jest z ziaren ryżu, różnego rodzaju owoców morza, produktów warzywnych, grzybów, jajek oraz oczywiście ryb. W zależności od preferencji jedzących, ryba może być poddana obróbce cieplnej lub pozbawiona obróbki. Ryż za każdym razem jest jednakże ugotowany, a najpierw zakwaszony przy pomocy octu ryżowego. Wyróżniamy kilka rodzajów sushi, z uwagi na procedurę przyrządzenia oraz użyte składniki spożywcze. Do najpopularniejszych rodzajów dania należą : nigiri oraz maki. Nigiri to połączenie ryżu, z którego formuje się owalne paluszki oraz fragmentu ryby. Tworzenie maki opiera się na położeniu ryby oraz ryżu na fragmencie algi oraz zrolowanie całości. Konieczne jest przy tym skorzystanie z przystosowanej do tego maty z bambusa. Jeżeli mówimy o konsumpcji sushi – wskazane jest tylko, by wkładać do ust kawałki w całości. Stąd też trzeba uważać, by potrawę serwować podzieloną na małe porcje.